Friday 2 August 2024

Atomski Rat - Nekro San - LP

Atomski Rat - Nekro San - LP

Opet velika 12" ploča na 45 okretaja, savršen format za h/c album. O samom albumu smo dosta u intervjuu sa Atomskim Ratom, evo da ga ja sa kašnjenjem ali ipak recenziram, zaslužuje to.
Atomski Rat slušam od njihovih početaka 2010'e, i surađivali smo na više načina, bend je nastao u Šidu, sada malo i raštrkani ali ista ta prijateljska underground priča. U tom periodu do 2015'e su snimili dosta materijala, sve sa sirovim i surovim diy zvukom na bučnoj strani, osamdesete ex yu i finski hardcore punk, devedesete crust zvuk, sa autentičnim pristupom dvije tisućitih. Nakon pauze snimaju ovaj LP koji je donio i neke promjene u zvuku.
I dalje je to ta osnova, ali nije više toliko ekstremno i noise, kako zbog razrađenije svirke tako i čišćeg zvuka. Mislim da je materijalu analogni tretman jako koristio. Digitalno mi je bio možda i malko previše čist, ali ovako je to to, definitivno ga treba poslušati sa vinila. Taj ipak čišći, manje bučan pristup produkciji je prebacio i pažnju na samu svirku. Na albumu je stari vokal Bojan, a Miler koji je ovdje druga gitara je u međuvremenu postao novi vokal. Bojan je bio jedan od najextremnijih punk vokala na ovim prostorima i to je ovdje zadržao. Svirka je uglavnom straight forward hardcore sa metaliziranijim thrashcrust duhom, razrađeno da ne upadne u zamku jednoličnosti, ali ne gubi svoju primitivnu punk suštinu.
Ne mogu sad stavljati neka imena, zvuči kao to i to, ovo je prava stara škola, kada bendovi nisu izmišljali toplu vodu ali su imali neki svoj pristup i identitet. Zadnja stvar je malko i melodičnija, gdje ne dominira brzina, što je dobro pankerskije zatvaranje nakon zanimljivog rifovanja kroz bezkompromisne hardcore pa i grind ritmove.
Upečatljiv omot, plus insert sa kratkim, gorkim i mračnim textovima, sve u duhu punk estetike ružnog, izdavači Terminal Records iz Grčke i Angry Voice Records iz Njemačke. Nezaobilazna hardcore ploča za sve koji još naginju na crust a mogu je poslušati i drugi sa punk i metal strane. Biti će zanimljivo pratiti kako će se dalje razvijati. Dogovoren je konačno i nastup kod nas u Požegi, što ono kažu - stay tuned.

Parole 80 - Trauma - 7''

Parole 80 - Trauma 7''

Oi! bend iz Beča, jasno sa ljudima sa ovih prostora, koji su i vrlo aktivni na sceni tamo. Meni se svidio od prvog dema 2020, koji me podsjetio na rani Fakofbolan i stare demose kada je produkcija bila prljavija i samim tim je mogla uhvatiti pravu sirovost ulice. U međuvremenu su imali i singl u istom stilu. Ovo je novi, upravo izdan 7'', izdavač je isto bečki Contergan Punk.
Omot je u vrlo tamnom tonu, sve je diy totalka, tu su textovi, fotka, cut and paste, prljavija a sa stilom estetika. Na samoj ploči nema nikakvih podataka ali zato su mi super detalji na papirnatoj košuljici. Iako tamnija atmosfera omota ovo nije sada popularan Oi! / post punk mix, već totalna ojčina. Ipak tamni ton daje do znanja da ovo nije ni kod nas malo šire popularan onaj kao veseliji "duhoviti" punk.
Kratke, jasne stvari, ljute i bez šminke, jednostavne a hitoidne melodije uz singalong na refrenima, odsvirano i snimljeno žestoko. Isto na tragu ranog Fakofbolan, ipak i malo agresivniji, siroviji, grublji. Većinu stvari znam od prije, sada snimljene još čvršće i direktnije za vinil. Za pojačat do ibera! Ima devedesete elemenata definitivno, i textualno je u tom total underground duhu, nemilosrdni u svom punk as fuck obračunu. Možda više nisam tako duboko u politici, sve mi se jednako zgadilo, ali ako ću slušati pravi Oi!, to je ovo. Hvala ekipi što mi je poslala 7'', još jedan vrhunski ovogodišnji vinil. Nemam šta puno pametovati, šest bijesnih a catchy himni, pogo zagarantiran.