Friday 27 September 2024

Krayat - За закуска параноя, За вечеря какво? - 7''


Još jedan seven incher u izdanju Autsajder Produkcije, label koji zna šta je hardcore zvuk.
Krayat je bend sa vokalom na bugarskom, ostali muzičari su iz Grčke, a stacioniran je u Berlinu. Svirao je i po ovim prostorima. Za doručak paranoja, za večeru što? je prijevod imena EP'a. Takva je i atmosfera, ljuti hardcore punk sa dozom tjeskobe.
Grčko i bugarsko punk nasljeđe se osjeti, ima tu i metaliziranosti pa su već uspoređivani i sa III. Kategorija, sa čime bi se složio. Vrlo dobre četiri pjesme, d-beat na bubnju je čest, dosta me podsjećaju i na devedesete istočnoeuropske crusty h/c bendove. Imaju i energiju i taj tamniji ton, zapravo imaju svoj zvuk, što je itekako bitno, jako uvjerljivo.
Vokal grub, na rubu bijesa i očaja, agresivan. Gitarski ima dobrih finti, uz straight forward hardcore su fino složeni i atmosferičniji momenti, bas isto savršeno uklopljen. Produkcija old school, sve se dobro čuje bez da postaje sterilna, tu je i dovoljna doza sirovosti, to je to. Zakon 7'', uspijevaju biti i catchy bez da to postane jeftina sladunjavost, hardcore punk kakav i treba biti.
Sviđa mi se i omot, ima dušu, ne pokušava biti moderno prelijep što i ne paše uz hardcore punk, ovako se oslikava ono o čemu bend govori kao i sam zvuk. Stražnji okvir ima i medieval stila, isto se uklapa u tu ukletost. Unutarnji omot donosi i textove sa prijevodom na engleski, a uz sve ide i poster.
Hardcore, žestok ali ne prebrz, nadopunjen kombinacijom metaliziranosti i mraka, ona stara punk gorčina. Sa Autsajder Produkcijom nema greške.

No comments:

Post a Comment