Friday 4 October 2024

Disznótor - Demo - kaseta

Disznótor - Demo - kaseta

Nedavno je bio odličan Koridor / Kpax! gig kod nas u Požegu. Mandu u zadnje vrijeme češće srećem pa smo se dotakli i ovog benda u kojem je on na vokalu. Svidio mi se demo na bandcamp stranici, i Manda mi odmah kada je to čuo dao i kasetu. Izdanje je pravi DIY, kućno presnimavanje i sa eye catchy kasetom i omotom na kojemu su photo kolaž i textovi. Art mi je isto zakon, njegov je autor Scott Flavin. Ima pomalo bizaran, outsider izgled, i tu počinje i priča o zvuku Disznótor dema.
Ovo je hardcore punk i to vrlo originalan. Zbog vokala i pokojeg singalonga na momente daje do znanja da je iz iste scene kao i Kpax!, ima te punk himničnosti, ali i znatno drugačijih elemenata. Beograd je poznat po youth crew i straight edge zvuku, ovdje se osjeti to nasljeđe. Dobar pankerski pristup tome, mid tempo stomping brejkovi a kad se ubrza ima i onaj explozivni pogo thrash zamah, bubnjevi ne kompliciraju, ali su vrlo dinamični i efektni. Ja nisam expert za sve pravce u koje se je razvijao youth crew zvuk, tako da ne mogu posebno isticati neka imena.
Ono što je ovdje izraženo su i atmosferičnije gitare, rifovi nisu uvijek basic, ima svega. Bas nabrijan i prljav, sve skupa odličan spoj beskompromisne hardcore energije i momenata koji idu u catchy smjer, kao i u experimentalniji, mračniji pristup. Svemu još posebnu dozu autentičnosti daje to što su textovi na srpskom. Većina je relativno sličnih bendova na engleskom, meni ovako odlično funkcionira, ima ono nešto što osjetim. Također je i dosta sirovo snimljeno, nema šminkanja, svi elementi prirodno dolaze do izražaja. Taj gritty ton mi odmah uđe u uho. Ovo uopće ne zvuči "američki", kao kloniranje, ima tu svoju boju. Definitivno demo koji nije monoton. Mid tempo nabijanja i vožnje, tuka tuka agresija, pravi punk rock, primitivno, pa muzikalno, pa skroz u psiho atmosfere, sve jedno drugo dobro nadograđuje. Mandin vokal je ovdje isto jako bitan, ima nešto više eha, svejedno ostaje skroz direktan.
Prva liga kaseta, hardcore punk, zapravo, a ima experimentalnosti i osobnoga. Tko voli mračniji a agresivan h/c neka provjeri. Sretno ekipi sa bendom, ovo je strašan debut.

No comments:

Post a Comment