Monday 29 April 2024

Mižerija - S/T - 7'" EP

Mižerija - S/T - 7'' EP

Dobri stari seven incheri na 33 okretaja, najpankerskiji vinilni format. Ovo je first press, Doomtown Records je nedavno odradio i second press, prva verzija je bila kasetna, znači ovo se i traži. Sa razlogom!
Mižerija, koja ako sam dobro shvatio radi na relaciji Zadar / Zagreb, spada u novi val hrvatskih diy bendova koji stilski idu na post punk. I još jedan bend koji zapravo stvara svoju priču. Jasan je anarcho punk stav, samo ovdje nije parolaški, više hvata ono nešto iz stvarnog života nego strogo politiku. Dobar pristup, uklapa se i sa drugim elementima koji su ovdje. Sam zvuk je DIY, snimljeno u Nigdjezemska Squatu, ali je i nešto otvoreniji, ima i pop elemente, dijelom na tragu starih ex yu novovalnih bendova.
Taj pristup, gdje se uklapaju i u sadašnja događanja sa punk undergroundom, a veže i lokalno nasljeđe, je ne samo pametan, nego i vrlo uspješan. Imaju u sebi i buntovne gorčine ali i neku pozitivnu energiju, dobro osvježenje. Opet ne vidim potrebu za nekim velikim navođenjem sličnih bendova, svoje je, ne sakrivajući background. Izvorno anarcho punk je imao i tu bližu popu glazbenu struju, a i neke stare ex yu novovalne stvari su bile kritične prema kapitalizmu i desnom totalitarizmu, ali i njima bližem onom lijevom, što ih je činilo bliskima i nekim anarcho stavovima. Tako da meni sve to konceptualno drži vodu, bez da ja nešto forsiram politiku.
Četiri jako catchy pjesme, atmosferičnih gitara, energičnog bubnja i pjevačice sa svojim stilom, pravi punk, i te kakav. Zna se to osjetiti ponegdje i u drugima, ali peta stvar ide malo više u synth / noise vode. Ima i nekog autentičnog jadranskog punk duha.
Opet pohvale za dizajn, gdje je bendu pomogao i Bodež. Minimalno, pomalo nadrealno sivilo, ovome izdanju uopće i ne trebaju neki fensi trikovi.
Bend je do sada imao neke promjene u postavi, sačuvavši svoj prepoznatljiv zvuk, nisam ih imao prilike uhvatiti live ali i na tom polju imaju živu aktivnost.
-

No comments:

Post a Comment