Saturday 1 June 2024

The Celetoids - Optic Nerve - kaseta

The Celetoids - Optic Nerve - kaseta

Mnogo je drugih bendova sa kojima je ovaj trio povezan, ali ukratko ekipa sa jakim garage rock i punk zaleđem. Trenutno su i u Neon Lies, Koridor, Mižerija, uvijek aktivni. Celetoids je garage punk, iskreno ja nisam baš expert na tom polju, ali ipak sam se susretao sa tim zvukom i cijenim ga.
Takvi su i uzori, stari punk i garage, pa do outsider garage revivala. Tu je i onaj moment gdje se garage rock i rani hc/punk zvuk susreću, kroz tu osvježenu, aktualnu prizmu. Tematski, ovo ide i u neke tzv teorije zavjere o korporacijama, tajnim službama i praćenju i experimeniranju sa ljudima i slično, malo viša matematika za mene. I to daje fini weird i bizarni element svemu, a i mjeru sadašnjosti iako svirački ne odstupaju od garage punk osnove.
Znači konceptualni EP, što i simbolički cover i prateći art odražavaju. Malko je tu i punk psihodelije, u zadnje vrijeme dosta prisutna kroz post punk boom, fino nadograđuje straight to the point garage punk zvuk. Uspijevaju uhvatiti taj američki garage pristup a da je i uk punk utjecaj prisutan, živo je i bez puno filozofije. Žestinom ne zaostaje ni za nekim muzički extremnijim stvarima, iako pretjerivanja nema. Outsider touch, neke na granici atonalnog dionice stvaraju atmosferu dok se punk rockerski usredotočeno obračunavaju sa modernim svijetom, kojeg smo svi htjeli ili ne dio. Vrlo garage punk, da tako napišem. Da tako bude se pobrinuo i Drsko Krađa sa produkcijom, ovo je underground, efektno bez fensi trikova. Vokal se ne razlikuje puno od onoga u Koridor, ali pošto je ovdje na engleskom, i ipak uz drugačiji pristup glazbi, ima i nešto drugačiji ugođaj.
Paranoje, moderna tehnika i neuljepšana stvarnost koja i nije baš nešto napredovala. Ono kada više i ne znamo da li smo tamo negdje daleko ili ustvari nazadujemo, da li smo svi krajnje povezani ili je svatko krajnje sam, sva ta pitanja koja ostaju dok gazimo dalje vođeni svatko svojim opsesijama, sužujući sav taj kaos u svoje male, hipnotičke tunele. Optic Nerve je dobar soundtrack za sve to. Četiri pjesme, paše uz taj omjer zahtjevnijeg i jednostavnog, sama kaseta po dokazanim Doomtown standardima, prozirno zelena mi baš extra detalj.

No comments:

Post a Comment