Thursday 2 May 2024

Bodež - Dvadesetsedam Uboda - artzine

Bodež - Dvadesetsedam Uboda - artzine

Huh, zin počinje sa uvodom koji je tako dobro napisan da ja mogu samo ponoviti što je napisao Fitz. Ipak, ovo ne može proći i bez recenzije, makar ovakve online.

27 plakata za punk koncerte autora koji se potpisuje kao Bodež. Zapravo jedan od nosioca današnje diy scene, nemoguće je navesti sve njegove aktivnosti, izdavaštvo, bendove, etc... a bome i organizator samih koncerata. Imena su to ona koja se vežu uz Doomtown Records, često ona koja se pojavljuju i na Distort Balkan, jer ovo je Distort Zagreb.

Distorzirana je i Bodežova (anti) estetika, tehnika je stara pankerska, cut and paste. Kolaži sa onim prljavim, nesavršenim štihom fotokopiranja, ne bez pametne upotrebe photoshopa, ali sve je nostalgija za vremenima kada nije sve bilo lijepo i šareno, samo za internet lajk. Zapravo ne nostalgija, punk estetika ružnog nije i neće lako umrijeti. A po ovome, i jača. Uz sve zlo i smrt, u ovim kolažima ulične dade je prisutan i humor, istina više crni, a ponekad, skroz dozirano se pojavi i koja druga boja osim crne na bijelom.

U isto vrijeme totalno prizemljeno i krajnje nadrealno. Mnogi se pozivaju na urbanu kulturu, rijetki to i jesu, a ovo je i ona peckava kontra, bez da maše jeftinim frazama. Apokaliptično je i zaigrano, dobar stari underground duh. Iako nije običan fanzin ovdje je fanzinaški trash punk dizajn doveden do arta. Sivi neboderi, vragovi i časne, superheroji i kontejneri, i još sto čuda, složeni u kaos koji mi u svom apsurdu izgleda tako poznato.

Plakati nisu samo za gigove u Zagrebu nego i za svirke i turneje širom svijeta, i taj internacionalni duh fanzina je diy radom ispoštovan. Izišlo uz Bodežovu izložbu 2021'e, zin je tiskan na kartonu, ništa fensi ali to će zin ipak spasiti od toga da brzo postane kupusara, što se događa kada je često u rukama. Ja imam šta listati. Eto, nadam se da uskoro bude i nastavak.

No comments:

Post a Comment