Friday 3 May 2024

Nortmarsh - III & IV - kaseta

Nortmarsh - III & IV - kaseta

Dungeon Synth iz Finske na američkom tape labelu Moonworshipper Records, 2022. Isti je label izdao i neke Talog i Tenebrositas kasete, vrlo aktivan i sa pravim underground duhom.
Nortmarsch je lo fi DS, meni je odličan, drago mi je da imam ovu kasetu. Ovakav DS mi baš leži, sa skroz arhaičnim zvukom, kao da je snimano direktno na stari kasetofon. Povremeno i uz zvukove prirode, a prašnjavi synth je ovdje jedini instrument.
Na kaseti su Nortmarsh III (Darkening Of The Boreal Forests) demo i Nortmarsh IV (Serenity Of Shores' Past & The Blacksmiths Hill) EP.
Demo III je čarobna, šumska samoća, daleko od svega modernoga, sjetan, nostalgičan, i na mjesecom obasjan način spokojan. Ogoljena ljepota tihoga, stoičkoga bola, pomalo žalosno ali veličanstveno lutanje. Nečujni koraci po vilovitoj zemlji sjenki, dok snijeg i led prekrivaju i zadnje drevne krošnje.
IV atmosferom zalazi još dublje u daleko, nekada moćno carstvo. Umirujuća simfonija epskog i tragičnog pomirenja sa sudbinom. Jutro možda sviće, ali spas ne postoji, samo usamljena potraga koja se mora nastaviti. Potraga za smislom kojega nikada nije ni bilo.

No comments:

Post a Comment