Saturday 4 May 2024

Vastation / Mutabo - Split - LP

Vastation / Mutabo - Split - LP

Još jedan malo stariji vinil koji ne mogu ne spomenuti. Portlandski Vastation i beogradski Mutabo, oba benda zamrla nakon ovog, ali strašan testament.
Vastation, što je i normalno za Portland, je crust, pravi. Misery, Extinction Of Mankind, sve to, a tu je i obrada od Nausea. To je već period kada i produkcija ovakvih bendova postaje dosta ispeglanija, srećom za mene i nije previše moderno napucano, odgovara za njihov metalizirani crust punk. Za mastering je bio zadužen i Joel Grind, mislim da ga ne moram predstavljati. Atmosferični uvod, pa headbanging težine i dupla, d-beat sa dis i old school metal elementima, guttural vokal, pokoji zli filmski sempl, sve po pravilima službe, majstorski. Rifovi imaju tamnu atmosferu, hardcore punk bijes se isto ne gubi, samo anarhija i apokalipsa. Tko je u tom punk as fuck Discharge škola zvuku, obavezno, a i metalci imaju šta naučiti od ovoga, od Venom do Bolth Thrower škola.
Mutabo strana vinila, isto crust punk ali i sa nekim svojim posebnijim obilježjem. Ne toliko ekscentrično kao što je bio Дажд ali ima i tih elemenata. Nešto sirovije, više in your face produkcijski, što mi odmah diže intenzitet. I ne znam točno kako bih objasnio njihov stil, bend koji treba čuti. Ima tu nešto od onoga starog Balkan Thrash hardcore zvuka, metalizirano isto, mid i d-beat razbijanje, specifičan vokal ima i The Accüsed filinga. Gotovo folkish psiho pristup melodijama uz driving, pogani metal punk. Svrstavali su ih u blackened crust punk, ne onaj neocrust, ovo je mnogo više old school, stari CoC mi isto pada napamet, trebam spomenuti i Amebix, možda i zadnji Wretched. Uz sve to Mutabo opet ne liči na nikoga sasvim, a taj dojam pojačava i što je vokal na srpskom. Na tragu i Brainstorm, Heller, i drugog klasičnog beogradskog nasljeđa, sve na mjestu a svoje. Meni odlična agresivna mrakača. Textualno apokaliptična punk poezija, ima i nekog Kamovljevog tona kroz apocalyptic anarcho prizmu.
Vrhunski split iz 2017. Izdavači Neanderthal-Stench i Nero One Records, profi odrađeno naravno, sve je tu. Hvala ekipi iz Mutabo na ovome, bilo došlo punk poštom i uz njihov poster.

No comments:

Post a Comment