Tuesday 14 May 2024

Crna Žuč - S/T - kaseta

Crna Žuč - S/T - kaseta

Prvo što sam pomislio kad sam čuo intro je ovo mora biti dobro. Uvod je uzet iz ex yugo filmskog omnibusa Grad, meni remek djelo Crnog Vala koje nije bilo dozvoljeno prikazivati zbog svog vrlo depresivnog ali i poetskog prikaza tadašnjeg života mladih.
Moja očekivanja su bila opravdana. Iza svega stoji Dragana, Beograd, sa session bubnjarem sa kojim je svirala u prijašnjem bendu Apsurd. Sam snimak je garažni, bez šminke, što savršeno odgovara, kako da uhvati nešto od stare punk nostalgije, tako da uhvati očaj i distopiju današnjih vremena. Klaustrofobična atmosfera sa dovoljno melankolične melodije i ulične energije da bude slušljiva i opojna. Prljavo sivilo, neumoljivi koraci besmisla, tamni hodnici auto destrukcije i sveprisutnost izolacije, društvo i pojedinac bez maske, isprazno preživljavanje, novi stari rovovi, gola, opora istina. Sve to imaju i textovi i muzika.
Stilski, ovo je ispravni nastavak starog ex yu punk zvuka koji je imao tu apokaliptičnu, mračnu crtu. Iako očigledno na idejnom nasljeđu hardcore punka, kojega isto ima, mnogo bliže je sada vrlo prisutnoj punk rock - post punk kombinaciji. Spominju se i Wipers kao uzor, bend koji je imao i utjecaja na njemački Depro Punk. Iako taj izraz nije zaživio van njihove scene, mislim da ovdje svojim značenjem savršeno odgovara. Zvukom slično i nekim drugim istočno europskim scenama iz osamdesetih, grčki su bendovi naprimjer znali hvatati sličnu atmosferu. Nije ovo kopija ni jednog točno benda, ako bi morao nekog spomenuti onda su to slovenski Ujetniki Svobode koji su svirali garažni hc/punk sa izraženom post punk Joy Division i slično melankolijom a rijetko se spominju, a pomalo me podsjeti i na neke tamnije anarcho punk momente Unutrašnjeg Bunta, ali Crna Žuč jednostavno ima svoje elemente. Možda i ne nešto izraženo originalne, već jednostavno zvuči dobro i uvjerljivo. Još jedan materijal sa ovih prostora koji je savršeno uhvatio aktualna kretanja na underground punk sceni i ovdašnju autentičnost, sa uvjerljivošću koja mi ipak zna i nedostajati kod nekih ovdašnjih stvari.
Spomenuti uvod, i šest pjesama, svaka jaka, Bodežov dizajn opet savršeno odgovara, obavezno Doomtown Records izdanje za one koji od punka umjesto šarenila očekuju i neku dubinu, bez previše pretencioznosti, jednostavno i zapravo.

No comments:

Post a Comment