Wednesday 22 May 2024

Meine Freunde Schätzen Ihre Augen 01 - artzin


Originalan art fanzin, samo izdat iza kojeg stoji Sven Sorić. U zinu je Svenova crno-bijela xerox + aceton grafika a preko nje u crvenoj boji artovima gostuju pozvani autori; Ena Jurov, Paz Bonfil, Eva Badanjak, Lealudvik, Srđa Dragović, Ivo Matić i Shabahang Tayyari. Ofsetni tisak u crnoj i ručno tiskano fluo crvenom bojom na papiru Munken polar 120 g, uvezano crnim koncem - kolaboracija na viskom estetskom i DIY nivou.
Svenovi artovi sami za sebe su već posebni. Ujedno svakodnevno, trajno sivilo i nadrealni, mistični kolaži i intervencije. Siluete koje u tišini izranjaju, negdje između podsvjesnih sablasti i maglovite stvarnosti, pritajeno ali i pomalo zastrašujuće. Simbolika nije strogo definirana, ostavljena je sloboda mašti, kao dobra upotreba lo fi elementa u glazbi, ono što ne čuješ, tjst ovdje ne vidiš sasvim jasno, svojom texturom stvara atmosferu koja je tako bliska, a tako daleko. Ujedno i na nasljeđu starih fotokopiranih fanzina, načitah ih se u svoje vrijeme, sada je to pomalo i nostalgija, u Meine Freunde i taj moment je dosljedno prikazan.
Svenovi artovi odlično funkcioniraju i kao pozadina preko koje mu pomažu svojim artovima prijatelji, isto skloni minimalizmu, apstrakciji i bizarnoj igri između zbilje i sna. Baš kao u snu, iz jedne viziju u drugu, povezano niti koju možda i ne trebamo uhvatiti, neka podsvijest slaže impresije po svom. Nije zin sasvim ni košmar, ne pokušava biti pretenciozan, ima i dozu ironičnog odmaka. Od lagano erotske naivnosti do rukom pisanih riječi, jednostavne grafike koje nadopunjuju i igraju se sa onima u pozadini, dajući svemu još jednu čudnu, teško opisivu dimenzionalnost.
Sve zajedno je možda onaj fantazmagorični, skriveni Balkan, koji često i nama samima izgleda kao nejasan san iz kojeg se ne znamo probuditi. Gdje god da jesmo ostajemo hipnotizirani u toj čeznutljivoj ljepoti i neizbježnoj ružnoći. Izblijedjele a neizbrisive stranice unutarnje, osobne povijesti sivila i kaosa.
Konceptualno zanimljiva suradnja, dizajnerski koliko naizgled primitivno, slučajno, toliko i cjelovito, ne nametljivo a efektno manipuliranje kontrastima. Artzini su fina fora, još uvijek ostavljaju ogroman prostor za kreativnost. Sven i ekipa su to dobro iskoristili.

No comments:

Post a Comment