Thursday 2 May 2024

Rigorous Institution - S/T - kaseta

Rigorous Institution - S/T - kaseta

Autsajder Produkcija opet napada. Prošlogodišnje reizdanje dema koji je prije sam bend izdao 2018'e. Portlandski bend koji je i svojim idućim snimkama digao dosta prašine. Hmmmm, experimentalni Crust Punk. Crust Punk je uz onu zadrtu crtu, uvijek imao i ta izazovna strujanja gdje su očigledniji i neki drugi, a opet bliski utjecaji. Imena koja se spominju u opisu zvuka Rigorous Institution su Amebix, Antisect, ali i Hawkind, Killing Joke i Voivod. Da je njihova brija duboka govori i to što su na jednom drugom izdanju obradili pravi underground Heavy Metal opskuritet poput Death SS.
Nazad na demo. Prvo što odmah asocira na stari Amebix je vokal, ali i muzički je to ta tromeđa gdje se miješaju teški punk, najstariji, više proto metal i radikalnije stvari proizašle iz post punka. Uglavnom atmosferičan ali energičan sporiji do srednji tempo, povremeno i nešto ubrzaju. Upadaju uz naizgled primitivan, savage zvuk i tamne disonance. Snimak je pravo demo sirov, inače gravitiraju prema lo fi zvuku, jel punk il nije. Nema benda sa kojim bi strogo usporedio, koliko očiti utjecaji toliko i korak dalje po svom. Taj prikladno sirov snimak je uhvatio onaj apokaliptični moment sile koja je na rubu raspada a gazi bez milosti.
Synth se pojavljuje i prije ali zadnja dugačka stvar na drugoj strani kasete odlazi skroz u dark ambient. Tu kombiniraju klavijature, koje nisu daleko od Dungeon Syntha, ali su i psihodelične, i ritmično bučne field recordings, što asocira i na pravi industrial. To hvatanje ruralnosti srednjeg vijeka i urbane post industrial korozije im ni kasnije nije strano. Ako ste malo dublje ulazili u crust ezoteriju, sve to zapravo ima itekako smisla. Na rubu je monotonije, ali vuče da joj se vračam kao i cijelom demu.
Vizualno isto savršeno odrađen tape, kompletan doživljaj. Live ih vidio samo na YT, isto upečatljivo, ja i nisam lik koji se divi čim vidi da netko svira bas bez pragova, često tehničari utuše, ali u ovom slučaju, ima mi smisla. Taj regresivno progresivan ton, po tome Rigorous Institution zauzima posebno mjesto, bizarno i ekscentrično a zadrto. Preporučio bi da ih probaju i oni koji slušaju sludgy noise rock pa i ovaj nešto izhajpaniji psihodelični raw black metal. Sve u svemu, malo zahtjevnija ali odlična kaseta.

No comments:

Post a Comment