Sunday 26 May 2024

Požega - Scene Report

Malo o situaciji u Požegi. Nekada je sve bilo mnogo aktivnije, iseljavanje, obaveze, manji interes za žešću glazbu i sve ostalo je utjecalo da PŽ ipak više nije jedan od centara undergrounda na ovim prostorima, ali ima još aktivnosti.

No Name je stariji bend koji svira u raznim postavama od devedesetih i lokalno ima kultni status. Prije su svirali i dosta ex yu punk rock obrada, u sadašnjoj postavi su se skoncentrirali na svoje pjesme, te rade i nove. Još sviraju Ponekad Poneko od Quod Massacre na svoj način. Njihov zvuk je onaj stari Balkan Punk, sa utjecajima od yu rocka do melodičnijeg old school hc/punk-a, na tragu Kbo!, Bad Religion, etc... a njihove pjesme su lokalne punk himne. Nedavno su snimili i diy video Samo Zbog Para, nakon dosta vremena nešto konkretno iz Požege.


Nuclear Altar nakon pauze opet radi, vjerni požeškom hardcore crust punk zvuku iz devedesetih, u sadašnjoj postavi radimo i nove pjesme koje su na hrvatskom a imaju i neku svoju priču. Kao i No Name, svira se lokalno, ali bili smo nedavno i u beogradskoj Okretnici i čakovečkom Prostoru. Povremeno završi koji live ili video sa probe na YT, bude vjerujem i nešto konkretnije.


Gitarist oba benda svira bas u zagrebačkom post punk bendu Koridor, pošto nismo svi u istom gradu, te zbog drugih obaveza, aktivnosti idu malo sporije, ali ipak se napreduje i po mom mišljenju oba benda zvuče vrlo ozbiljno.

Loš Primjer ne treba posebno predstavljati. U njemu svira i bubnjar Nuclear Altar, drugi gitarist Lošeg Primjera je bubnjar u No Name. Druga polovice benda ne živi u Požegi, gitarist / vokal je iza zagrebačkog Studia Depth, a na basu je ex član riječkih Pasi. Koncertno dosta aktivni po regionu, rade i nove pjesme, uskoro im se i nešto stariji album treba pojaviti kao ozbiljno fizičko izdanje. Uglavnom brzi i vrlo melodični punk sa metal utjecajima.

Starvation je sada bend baziran u Zagrebu ali sa korijenima u Požegi, pa spominjem i njih. Melodičnija verzija crust metal punka. U bendu je stari član, spomenuti vlasnik Studia Depth i član Lošeg Primjera, ostali sadašnji članovi su u Zagreb došli iz Požege, Zadra i Siska. Nedavno su snimili novi materijal pod imenom Poison God, koji vjerujem isto treba biti i na ozbiljnijem fizičkom izdanju. Koncertno dosta aktivni po regionu.

Od drugog u samoj Požegi, spomenuo bi mlađu ekipu Snowdrop, duo koji svira experimentalni instrumentalni stoner psihodelični zvuk a nekada im sa vokalom pomogne lokalni free style MC, nešto drugačija glazba ali isto DIY pristup. Sviraju dosta lokalno, ali bez konkretnih zvučnih zapisa.

Koncerti se odvijaju u Caffe Bar Beer Ti & Ja, tu su u zadnje vrijeme svirali Kbo!, Motus, Smrt Razuma, Wasserdicht, Pasmaters, Liquid Supercharge, KDP, Odpisani, Saša 21 i drugi. Koncerte nije lako u zadnje vrijeme raditi, sve je na entuzijazmu par ljudi. I u Tom Klubu su svirali Disbaja, Mazut, Liquid Supercharge, Vipera, Starvation, Lüger, Koridor, Defiant, Portman, Kletvenik, a u njemu se dešavaju i koncerti nekih komercijalnijih punk / metal / rock imena. U Beer Ti & Ja nastupaju i izvođači sa više rock strane. Za ljeto se priprema i HOPA Fest - nakon dugo vremena open air festival u Požegi, koji dovodi i neka veća, a i underground imena.

Cover bendove ipak ne bi spominjao za Distort Balkan, blog nije takvog karaktera, ali i tu ima nekad preklapanja sa lokalnim undergroundom. Snimljen je i film Moć u glavi, dokumentarac o novovalnim / punk / alter / rock događanjima prije rata. Možda sam nešto i zaboravio ali to je otprilike to.

Također trebam spomenuti i svoje projekte koje radim već preko 10 godina i poznati su u underground krugovima vani. GutterSkull, nedavno sam snimio novi demo koji je opet bio i na kaseti, crust punk sa black metal vokalom. Tenebrositas, true, raw black metal, uz kasetna i CD izdanja u zadnje vrijeme je bilo i vinilnih. Talog, dark ambient / dungeon synth, dosta kasetnih izdanja, uskoro i nova.

Sa obzirom kakvo je stanje u provinciji, možda sve ovo i nije tako malo, borba se nastavlja.

No comments:

Post a Comment